Anatol Șalaru răspunde la acuzațiile președintelui: Dodon dosare penale visează

Liderul „Partidului Unității Naționale”, Anatol Șalaru, a comentat pentru DESCHIDE.MD acuzațiile lui Igor Dodon la adresa sa privind vânzarea de armament Ucrainei, în perioada când a deținut funcția de ministru al Apărării. Șalaru susține că Ministerul Apărării nu a vândut niciodată nimic, iar acuzațiile la adresa sa, Dodon le-a făcut pentru a provoca intentarea unui dosar penal pe numele său și pentru a se justifica de faptul că nu este luat în seamă nici de prim-ministru și nici de președintele Parlamentului.

„Dodon demonstrează că nu știe pe ce lume trăiește. El nu este informat, Ministerul Apărării n-a vândut nimic, niciodată cât am fost eu ministru, fiindcă Ministerul Apărării nu e o organizație comercială. De vânzare, cumpărare se ocupă organele specializate și împuternicite în asta. Vrabia mălai visează, s-a gândit el că n-ar fi rău să-mi facă mie vreun dosar penal, dar…”, a explicat Șalaru.

Anatol Șalaru a mai spus că Dodon se referă la complexele anti-aeriene învechite trimise la păstrare la Aeroportul Internațional Mărculești, care ulterior le-a vândut.

„El s-a referit la complexele anti-aeriene S-125, care au fost puse în 2001, printr-o Hotărâre de Parlament, pe lista echipamentului militar care urmează să fie vândut din cauza că este învechit și degradat. În 2001 Parlamentul a obligat Ministerul Apărării să le vândă, iar eu nu m-am ocupat de chesta asta, n-am vrut. Am fost avertizat de Procuratură că nu îndeplinesc decizia Parlamentului și eu le-am trimis la păstrare la Aeroportul Internațional Mărculești, care întotdeauna s-a ocupat de chestia asta. Au vândut ce trebuiau să vândă și au cumpărat ce trebuiau să cumpere. Au organizat o licitație și le-au vândut. Dar acela nu era armament, erau niște mașini și alte utilaje de pe care au fost scoase toate utilajele electronice și erau și fără rachete. Nu s-a vândut armament. Atunci Dodon a încercat să blocheze tranzacția, Guvernul a aprobat-o și acele complexe au fost exportate din Moldova demult. ”, a exclamat Șalaru.

Șalaru consideră că Dodon devine „din ce în ce mai mic” și întreprinde diferite acțiuni pentru a se menține pe poziție.

„Dodon vrea să se afle în treabă, vrea să mai găsească câte ceva. El nu știe cum să se justifice că nu a fost luat în seamă nici de prim-ministru nici de președintele Parlamentului. El începe să devină din ce în ce mai mic și CSS va fi format numai din socialiști, iar deciziile lor nimeni nu le va lua în seamă, nu le va îndeplini”, a mai opinat Șalaru.

Amintim că astăzi Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă a declarat că pe ordinea de zi a Ședinței CSS urma să se discute vânzarea de armament Ucrainei în perioada când ministrul Apărării era Anatol Șalaru.

Totodată, precizăm că Ședința CSS planificată astăzi nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum. Speakerul Andrian Candu a anunțat că membrii Parlamentului și ai Guvernului nu vor participa la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de președintele Igor Dodon. Motivul principal care a fost la baza unei astfel de decizii ar fi fost discutarea subiectului legat de declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non grata.

sursa: deschide.md