Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

09 May 2021

Declarația Partidului Unității Naționale privind Data de 9 mai și consemnarea Zilei Europei

Declarația Partidului Unității Naționale privind Data de 9 mai și consemnarea Zilei Europei
Sursa foto: pun.md

În fiecare an, la 9 mai, se consemnează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca declarația istorică a ministrului francez de externe Robert Schuman, care la 9 mai 1950 propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania. Declarația a stat la baza creării Uniunii Europene – cel mai ambițios proiect de pace, bună guvernare și bunăstare în lume, un simbol al libertății și standardelor înalte de viață.

Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naștere a proiectului european, ci și o zi a bucuriei de a fi împreună, a solidarității, o zi a marii comunități din care fac parte toți cetățenii UE și cei ale statelor aspirante de a accede în Uniunea Europeană. În același timp, această dată vine să amintească de ziua de 8 mai 1945, atunci când, în Europa, s-a pus capăt celui mai sângeros război din istoria umanității, un război „total”, care n-a făcut distincție între militari și civili.

Acesta a provocat între 50 și 85 de milioane de decese, rezultat al ostilităților militare, bombardamentelor, Holocaustului, exterminărilor, epidemiilor etc. Teritoriul Basarabiei istorice a fost angrenat plenar în acest carnagiu mondial suferind pierderi umane imense, de sute de mii de oameni, morți și răniți în operațiuni militare, atrocități de război, bombardamente și exodul masiv al populației.

În timp ce ziua de 8 mai 1945 a adus încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pe continent, această dată nu a adus libertatea și prosperitatea așteptată, Europa Centrală și de Est cunoscând ororile regimului totalitar sovietic pentru încă aproape 50 de ani. La aproape 80 de ani de la sfârșitul conflagrații mondiale, constatăm că acest război nu are învingători și învinși, ci doar lecții de învățat. Lecții de reconciliere istorică, de comemorare a victimelor și de unitate.

Ziua Europei este unul din simbolurile cele mai importante ale solidarității continentului nostru. Prin urmare, invităm cetățenii Republicii Moldova să consemneze data de 9 mai într-un eveniment comun de reculegere, compasiune și toleranță. Este un moment simbolic în care putem reafirma atașamentul nostru față de democrație, statul de drept, față de libertățile individuale și prosperitate, valori pe care Partidul Unității Naționale și le asumă, odată cu lupta pentru viitorul european și românesc al Republicii Moldova.

 

Centrul de Presă PUN

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale