Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

05 May 2021

Reacția PUN la declarațiile Ambasadei Ruse în R. Moldova

Reacția PUN la declarațiile Ambasadei Ruse în R. Moldova
Sursa foto: pun.md

În nenumărate rânduri Ambasada Federației Ruse în R. Moldova s-a pronunțat inoportun și tendențios asupra istoriei noastre, în mod special asupra aspectelor legate de tratarea anului 1812, Unirii Basarabiei cu România, anului 1940, deportările și foametea, pe care le prezintă din punctul de vedere al istoriografiei ruse.

Amintim diplomației ruse că istoria R. Moldova face parte din istoria românilor, fapt consemnat prin programa școlară, cea universitară și prin discursul istoriografic oficial al Academiei de Științe din Moldova. Prin atacul asupra liderului PUN, deputatul Octavian Țîcu, Ambasada Federației Ruse reiterează incapacitatea de respect față de istoria românilor și față de discursul istoric și istoriografic oficial al R. Moldova în privința celui de-al Doilea Război Mondial și Zilei de 9 mai.

PUN reiterează faptul că Memorialul eroilor sovietici face parte dintr-o istorie contrafăcută a poporului român, impusă în perioada regimului totalitar sovietic, iar în privința Zilei de 9 mai pledăm pentru abordarea europeană de reconciliere istorică, în care fiecare naționalitate căzută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial să aibă parte de un tratament egal al memoriei și al monumentelor.

Considerăm etichetările Ambasadei Federației Ruse față de liderul PUN Octavian Țîcu drept atac asupra democrației, pluralismului și opiniei liber exprimate, o intervenție în treburile interne ale unui stat independent și suveran, liber pe deplin să decidă asupra adevărului istoric și viitorului său european.

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale