Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

12 March 2021

Scriitorul Nicolae Dabija a devenit Ecou

Scriitorul Nicolae Dabija a devenit Ecou
Sursa foto: pun.md

Nicolae Dabija își face drum spre ceruri – poetul, prozatorul și publicistul Nicolae Dabija, a decedat în dimineața zilei de vineri, 12 martie.

Cunoscut și apreciat ca un mare maestru al Cuvântului, dar și un înflăcărat luptător pentru cauza neamului românesc, Nicolae Dabija și-a parcurs victorios drumul vieții, cunoscând adevăratele trăiri ale virtuților omenești.

Poetul a fost conștient de misiunea sa, asumându-și propriul timp și angajându-se cu devotament în refacerea spirituală a neamului românesc, în special, a basarabenilor, trecuți prin mari încercări, pentru că anume ei îi cunosc, de ani de zile, valoarea și măreția faptelor; astfel că poetul a și declarat, pentru semenii săi și pentru cei ce-l vor urma: „Eu mi-am ales locul şi timpul în care trăiesc...”

Nicolae Dabija, în calitate de redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, a promovat cu mare curaj cauza națională, publicând articole cu caracter combativ și îndemnându-și consângenii la promovarea valorilor românești seculare și trezirea conștiinței naționale întru reîntregirea Țării istorice.

Nicolae Dabija s-a dedicat și activității de deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001), perioade în care s-a consacrat promovării unor legi istorice și de o importanță majoră pentru acea perioadă nu tocmai liniștită.

De acum încolo, asemenea multor mari patrioți ai neamului, Nicolae Dabija va rămâne un simbol al Renașterii Românești din Basarabia.

 

În numele membrilor PUN,

exprimăm sincere condoleanțe familiei,

rudelor, prietenilor, tuturor românilor,

care trec prin această cumplită pierdere.

 

Nicolae Dabija este președinte al Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres - ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național.

Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a.

 

S-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, „Lacrima care vede”, „Oul de piatră”, „Cerul lăuntric”, „Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a.

În ultimul deceniu, Nicolae Dabija a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție, cu peste 60000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească și apreciat în Franța cu prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition” și care a apărut și în Statele Unite ale Americii. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri.

Poetul Nicolae Dabija a fost distins cu Medalia și Premiul „Pjetër Bogdani”, cel mai important premiu literar acordat de către Uniunea Scriitorilor din Kosovo, pentru volumul „Psalme dachurie” (“Psalmi de dragoste”), tradus în limba albaneză de către Baki Ymeri. Culegerea de poezie a apărut în seria „Bibliothéque Internationale Bruxelles” („Biblioteca Internaţională Bruxelles”) sub patronajul Consiliului Europei, având subtitlul „Poezie românească din Basarabia. Poezie românească din Moldova”.

 

 

Centrul de Presă PUN

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale