Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

12 January 2021

Curtea Constituțională a admis sesizarea liderului Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu

Curtea Constituțională a admis sesizarea liderului Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu
Sursa foto: pun.md

Curtea Constituțională a admis sesizarea liderului PUN, deputatului Octavian Țîcu, cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice. Mai exact, Înalta Curte a declarat drept neconstituțională sintagma „Copii persoanelor supuse represiunilor care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune”.

Octavian Țîcu a declarat în cadrul ședinței CCM că Parlamentul a recunoscut ca având statut de victime ale represiunilor politice „doar copiii care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele proveniți din căsătoria încheiată până la represiune”, însă copiii care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele proveniți dintr-o „căsătorie încheiată în timpul represiunii sau după aceasta și copiii care s-au născut în afara unei căsătorii nu sunt recunoscuți ca având statut de victime ale represiunilor politice”, chiar dacă s-au născut și/sau au fost concepuți în aceeași perioadă.

Potrivit deputatului, prin această interpretare, Parlamentul a făcut o discriminare între copiiiproveniți dintr-o căsătorie încheiată până la represiune și copiii proveniți dintr-o căsătorie încheiată în timpul represiunii sau după aceasta și copiii care s-au născut în afara unei căsătorii.

Examinând sesizarea respectivă, magistrații CCM au acceptat argumentele lui Țîcu. Astfel, prevederile contestate au fost declarate neconstituționale, iar până la modificarea legislației și aducerea acesteia în conformitate cu decizia Înaltei Curți, norma juridică va fi aplicată conform textului: „Victime represiunilor politice se consideră și copiii care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele dacă măcar unul dintre părinți este victimă a represiunilor politice”.

sursa: deschide.md

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale