Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

04 December 2020

Declarația Partidului Unității Naționale cu privire la formalizarea coaliției Dodon-Șor

Declarația Partidului Unității Naționale cu privire la formalizarea coaliției Dodon-Șor
Sursa foto: pun.md

Partidul Unității Naționale a luat act de instalarea unei noi majorități parlamentare formată din PSRM, Partidul Șor și câțiva deputați dirijați de Vlad Plahotniuc.

Partidul Unității Naționale consideră că această nouă alianță este una anti-națională, anti-românească și anti-europeană și are două dimensiuni:

-         O dimensiune economică, care să asigure și să perpetueze schemele de corupție gestionate de Igor Dodon, împreună cu Ilan Shor și Vlad Plahotniuc;

-         O dimensiune geopolitică pro-rusă, care vizează re-rusificarea și federalizarea Republicii Moldova.

În contextul celei de-a doua dimensiuni, respectiv cea geopolitică pro-rusă se încadrează adoptarea în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului Republicii Moldova a legilor vizând promovarea limbii ruse, practic ca primă limbă de folosire pe teritoriul statului, și a legii ce oferă Găgăuziei dreptul de veto asupra deciziilor legislativului care privesc UTA Găgăuzia.

Partidul Unității Naționale consideră că adoptarea acestor două legi, dar anticipăm că ar putea urma și altele de acest gen, este un grav atentat la securitatatea, unitatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Prin acordarea dreptului de veto Comratului practic Parlamentul Republicii Moldova renunță la suveranitatea sa asupra teritoriului Unității Teritorial Administrative Găgăuze deschizând astfel procesul de federalizare a Republicii Moldova. Cu regret, contrar chiar propriilor interese, locuitorii Găgăuziei sunt din nou folosiți în calitate de ostatici în războiul geopolitic pe care Rusia îl poartă contra R. Moldova.

În acest context și pentru a nu permite re-rusificarea și  federalizarea Republicii Moldova Partidul Unității Naționale va contesta la Curtea Constituțională cele două legi anti-naționale.

PUN consideră că responsabilitatea pentru destabilizarea situației după alegerile prezidențiale din 15 noiembrie o poartă în totalitate Igor Dodon și PSRM, asistați de Kremlin, care doresc o revansă contra votului pro-românesc și pro-european al R. Moldova. Introducerea pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Parlamentului a mai multor proiecte cu caracter exploziv riscă să arunce R. Moldova într-o destabilizare totală, urmată de o izolare internațională și mai profundă.

Adoptarea acestor proiecte de lege s-a făcut cu grave abateri constituționale, cu încălcarea regulamentului parlamentului și procedurilor de vot, iar unele cu încălcări penale. Avertizăm noua majoritate PSRM-Shor, că promovarea unor astfel de acte legislative duc la destrămarea Republicii Moldova și sunt cu toții pasibili de pușcărie.

Partidul Unității Naționale îndeamnă susținătorii săi și cetățenii R. Moldova să iasă masiv la protest duminică, 6 decembrie, pentru a ne apăra suveranitatea națională, libertate și votul din 15 noiembrie 2020.

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale