Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

17 August 2020

Declarația Partidului Unității Naționale privind situația critică din agricultură

Declarația Partidului Unității Naționale privind situația critică din agricultură
Sursa foto: pun.md

Situația din agricultură devine, cu fiecare zi care trece, din ce în ce mai dramatică și riscă să transforme Republica Moldova dintr-un producător agricol în importator de produse agricole, crescând și mai mult dependența statului de importuri.

Soluțiile care sunt astăzi vehiculate în spațiul public pot rezolva maxim pentru anul acesta problemele cu care se confruntă agricultorii noștri dar nu există nici o garanție ca anul viitor seceta și problemele cu care se confruntă astăzi sectorul agricol nu se vor repeta. Din păcate, problemele agriculturii moldovenești sunt unele sistemice și trebuiesc abordate în ansamblul lor și nu prin cârpeli.

Partidul Unității Naționale se solidarizează cu protestul fermierilor și revendicările înaintate de aceștia guvernării și credem că agricultura și asigurarea cu hrană suficientă și de calitate a populației este o problemă care ține de securitatea națională a Republicii Moldova și trebuie abordată ca atare.

Partidul Unității Naționale consideră că este necesară crearea unui Plan Național de Dezvoltare a Agriculturii Multianuale care să cuprindă măsuri de sprijin direct dar și de sistem:

 • Refacerea infrastructurii de irigații atât cu resurse interne cât mai ales externe
 • Măsuri financiare precum:
 1. scutirea de impozit de la 5 la 7 ani pentru cei care reinvestesc profitul în agricultură;
 2. crearea Creditului Agricol cofinanțat de stat astfel încât agricultorii să aibă acces la surse de finanțare ieftine și pe termen lung;
 3. sprijinirea financiară prin intermediul administrațiilor locale și centrale a gospodăriilor de subzistență;
 4. asigurarea multianuală a subvențiilor la un nivel care să acopere cel puțin 50 din cheltuielile pentru culturile agricole.
 • Dezvoltarea capacităților de depozitare, procesare și export:
 1. construirea de noi centre de colectare și depozitare
 2. sprijin în refacerea si construcția de noi fabrici de procesare a produselor agricole și animaliere astfel încât să nu exportăm doar materie primă ci produse cu valoare adăugată;
 3. crearea unei infrastructuri care să ușureze exportul;
 • Startup-uri în agricultură
 1. sprijinirea tinerilor fermieri prin cofinanțarea creditelor pentru tehnică agricolă modernă;
 2. eliminarea impozitelor și a tva-ului în primi trei ani de la înființarea fermelor agricole.

Acestea sunt doar câteva soluții, fără pretenția că ele acoperă totalitatea problemelor din agricultură. Fără îndoială că un plan de dezvoltare al agriculturii pe termen lung presupune atăt o expertiză avansată cât și voință politică. În acest context, colaborarea între experții ministerului agriculturii din România și Republica Moldova, asociațiile producătorilor agricoli din cele două state precum și cu mediul academic din domeniu pot identifica soluții pe termen lung astfel încât agricultura moldovenească să devină una competitivă.

Serviciul de presă al PUN 

17.08.2020

Copyright © 2019 Partidul Unității Naționale