Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

14 July 2020

Din prima sursă: În dialog cu Corneliu Pântea, consilier municipal al Partidului Unității Naționale

Din prima sursă: În dialog cu Corneliu Pântea, consilier municipal al Partidului Unității Naționale
Sursa foto: pun.md

 1. Care sunt cinci cuvinte ce vă autocaracterizează?

Cred că persoana umană nu poate fi definită în cinci cuvinte. Am îngropa peste două mii de ani de întrebări și filosofie. Sper că sunt mai complex decât cinci cuvinte.  Dacă mă întrebați care sunt calitățile, nu o să vă răspund, pentru că „lauda de sine nu miroase a bine”. Modestia nu a ucis pe nimeni și las cititorii dumneavoastră să mă judece după ceea ce fac. Inclusiv după greșeli.

 1. Între 1987 – 1993 ați învățat de fizician. Ce v-a determinat să vă continuați studiile la București, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative?

În 1987, când am început studiile la facultatea de fizică a USM era o țară (URSS). În 1993, când am absolvit facultatea, deja era o altă țară (Republica Moldova). Multe s-au schimbat între timp. Oferta de la SNSPA a fost o provocare pentru mine. Probabil și sângele românesc care curge în mine a făcut ca eu să ajung la București.

Ambele facultăți mi-au prins bine și au determinat în continuare parcursul meu.

 1. De ce lucruri ar trebui să țină cont un tânăr care vrea să înceapă o carieră în domeniul politic ori administrativ? Ce formulă are succesul?

Nu cred că există o formulă magică a succesului în politică. Cred că intrarea în politică trebuie să se bazeze pe ideal și pe dorința de a munci pentru ceilalți, pe dorința de a fi în slujba cetății, a binelui comun. Pentru un tânăr care intră în politică important este să nu ardă etape. Evoluția și nu revoluția este cheia succesului. Pregătirea academică și dorința de perfecționare trebuie sau ar trebui să fie prezentă în mintea fiecărui tânăr, deoarece asta face diferența dintre politician și om politic.

 1. Mulți locuitori ai capitalei în perioada de pandemie se confruntă cu probleme financiare (de exemplu cei care lucrează la „Piața Centrală”, șoferii și taxatorii de troleibuze). Primăria și-a propus unele acțiuni prin care să-i ajute? În perioada de pandemie li s-a oferit suport acestor persoane?

Acest virus, care a dat buzna peste noi, a arătat cât de vulnerabili suntem în fața oricărui pericol. Din păcate, nu a existat o strategie la nivel de stat pentru această situație de criză. În mare parte acțiunile guvernării actuale au fost haotice. În evidență a fost scos politicul, iar epidemiologii au rămas în planul secund. Consiliul Municipal Chișinău  a scutit unele categorii de agenți economici din Chișinău de taxele locale pe perioada stării de urgență, iar pentru alte categorii a reeșalonat plățile pentru această perioadă până la sfârșitul anului 2020. Circa 600 medici din instituțiile medicale municipale, care au intrat în lupta cu COVID-19, au fost asigurați cu transport din contul Primăriei Chișinău. Ce ține de șoferii și taxatorii de troleibuze, ei și-au primit integral salariile de funcție chiar și în perioada când nu au activat. Pentru angajații de  la Piața Centrală a fost instituit șomajul tehnic cu păstrarea a 50% din salariile de funcție.

 1. Ce proiecte sunt planificate în municipiu pentru perioada de vară?

Cel mai grandios proiect în această vară se anunță a fi organizarea licitației pentru procurarea a 100 de autobuze noi pentru reînnoirea parcului rulant al sistemului de transport public. Dacă să rămânem la transport, putem vorbi și despre asamblarea de către RTEC a 30 de troleibuze noi. Aceste două proiecte vor costa bugetul municipal circa 400 mln. lei.

În rest, vor fi proiecte care de obicei se realizează în perioada de vară: reparația drumurilor și trotuarelor, amenajarea curților blocurilor, reabilitarea și revitalizarea parcurilor și scuarurilor, reparația acoperișurilor la unele școli și grădinițe, care au avut de suferit de pe urma ploilor din luna iunie, etc.  Urmează să fie reconstruite capital cinci pasaje subterane din mun. Chișinău.

De asemenea, trebuie să elaborăm câteva concepte pe care ni le-am propus la nivel de CMC. Este vorba despre conceptul de modernizare a Î.M. „Piața Centrală”, conceptul privind dezvoltarea sistemului de parcare în mun. Chișinău, conceptul privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public. Este important să aprobăm în această vară Planul de acțiuni pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului și a Planului Urbanistic General al mun. Chișinău.

 1. Ați declarat într-un interviu că: „Un sector din mun. Chișinău riscă să se prăbușească în gol.” Ce înseamnă la propriu aceste cuvinte și care ar fi soluțiile?

O porțiune din sect. Râșcani al mun. Chișinău este situată pe suprafața unei mine de extragere a pietrei de calcar. Exploatarea zăcământului a început la sfârșitul anilor 60 ai secolului trecut și o mare parte din Chișinău a fost construită  din “piatră albă” extrasă din mină. Cu timpul, excavațiile miniere au fost inundate de apele subterane. Astăzi, 60% din suprafața carierei este inundată. Apa erodează stâlpii de susținere pe care se ține mina. Din cauza apelor acumulate, în unele sectoare ale minei, accesul nu a fost posibil din 2013. Noi nu știm ce se face acolo. Dacă ținem cont că locuim într-o zonă cu risc seismic mijlociu și că în ultimul timp se construiește destul de intens pe suprafața minei, atunci înțelegem că pericolul prăbușirii există și astfel se pune în pericol viața și averea la o mare parte a locatarilor din sect. Râșcani.

Primăria mun. Chișinău, în gestiunea căreia se află S.A. „Mina Chișinău” (peste 90% din acțiuni), în fiecare an alocă surse financiare pentru pomparea apei din mină. Doar în perioada 2013-2019 au fost alocați circa 15 mln. lei către S.A. „Mina Chișinău”, în mare parte pentru evacuarea apei. Apa evacuată este vărsată în râul Bîc.

Am venit cu o propunere pentru a schimba situația existentă:

Consider necesară construcția unei “prize de alimentare cu apă potabilă”, care să permită captarea, pomparea și tratarea apei din sursa de tip deschis din „Mina Chișinău” și direcționarea ei în rețeaua S.A. „Apă-Canal”, pentru ca ulterior să fie distribuită și comercializată către consumatori ca apă potabilă.

Am obținut acordul S.A. „Apă-Canal” pentru realizarea acestui proiect.

În luna iulie 2020 va fi anunțat un concurs pentru elaborarea Studiului de fezabilitate și tehnic-economic privind organizarea procesului de captare, pompare și tratarea a apei din această sursă. Sper până în toamnă să cunoaștem cum și unde vom amplasa “priza de apă” și cât ne va costa investiția.

Dacă ne reușește realizarea acestui proiect atunci:

* vom coborî nivelul apei în mină;

* vom avea acces la excavațiile în proces de distrugere, astfel identificând zonele sensibile pentru evitarea unei tragedii;

* vom crea o sursă alternativă de alimentare a orașului cu apă potabilă;

* nu vom cheltui resurse suplimentare din bugetul municipal pentru întreținerea minei;

* întreprinderea S.A. „Mina Chișinău” poate deveni profitabilă doar din comercializarea apei, fără să luăm în calcul extragerea pietrei de calcar care va continua.

Mina Chișinău se află într-un acvifer puternic. Acum 50 de ani, chișinăuienii consumau apă doar de aici. Cu timpul însă populația orașului a crescut și apa potabilă se aduce din râul Nistru. Apa care se strecoară în mină ar fi suficientă pentru a satisface în mod constant nevoile a 10% din populația orașului.

 1. Când urmează să se desfășoare „Zilele municipiului Chișinău” la București și care este importanța acestui eveniment?

Apropierea Chișinăului de București este o necesitate absolută, mai ales apropierea și crearea unor mecanisme de interacțiune a cetățenilor dintre cele două capitale românești. Colaborarea dintre cele două capitale românești va pune în viață la Chișinău normele și practicile românești, va permite accesarea de fonduri europene și va crea noi oportunități de dezvoltare, astfel aducând Chișinăul la standardele unui oraș românesc și european.

În urma vizitei la Chișinău, în luna ianuarie a acestui an, Vice-Primarul General al mun. București, dl. Aurelian Bădulescu, a venit cu propunerea să organizăm “Zilele mun. Chișinău” la București. Evenimentul era preconizat pentru luna martie 2020, sub forma unui târg la care să participe agenți economici de pe ambele maluri ale Prutului, care să dureze 3 – 4 zile, cu o prezență estimativă de circa 200 mii de persoane. Toate chieltuielile de organizare a evenimentului și le asuma Primăria mun. București.

Această invitație a fost ignorată inițial de către actuala conducere a mun. Chișinău. Dar am fost foarte insistent, cu atât mai mult, că am primit mai multe solicitări de la agenți economici autohtoni de a participa la un astfel de eveniment. Au fost stabiliți alți termeni, dar… pandemia ne-a dat peste cap toate planurile.

Deoarece evenimentul se preconizează a fi organizat în fiecare an, voi fi foarte insistent ca această inițiativă frumoasă să se realizeze în 2021.

Dacă s-a reușit votarea Acordului de Colaborate dintre Primăriile Chișinău și București, de ce să nu beneficiem de pe seama lui?

 1. Ați mai avut mandate în CMC. Cum vi se pare echipa actuală în comparație cu alte perioade? Ce lucuri ar trebui să se schimbe astfel încât condițiile de muncă ale unui Consilier să devină mai confortabile?

Diferența dintre cele două mandate constituie 10 ani. Deci, practic, vorbim despre două generații diferite. În primul mandat am întâlnit mai multă experiență, în al doilea mandat mai mulți tineri, respectiv mai multă energie. În precedentul mandat majoritatea proiectelor de decizie erau propuse de către executiv, acum sunt mai multe proiecte inițiate de către Consilierii Municipali. Unele dintre ele au caracter populist, dar noi și trăim în era populismului.

Activitatea Consilierului Municipal nu se limitează doar la ședințele CMC. Ziua de muncă a unui ales local începe la prima oră cu ieșirile în teritoriu/la fața locului, după care urmează activitatea în diferite comisii sau grupuri de lucru inițiate de CMC și executivul Primăriei Chișinău, în care sunt elaborate politici și concepte de modernizare ale orașului. Dacă mai adăugăm aici primirea și audierea cetățenilor, pe care ești obligat să le faci, din simplu motiv, că ei te-au ales, atunci înțelegi că nu mai există timp pentru a te dedica altor activități. Practic toată ziua o petreci în Primărie.

În același timp, statul alesului local spune că această funcție este una obștească, pe lângă o altă activitate, care trebuie să o ai de bază. Cred, că la acest capitol ar trebui de schimbat ceva. Dacă vrem eficacitate, desigur.

 1. Recent a fost discutat subiectul rectificărilor în bugetul municipal. Ce schimbări au intervenit și care domenii au de câștigat de pe urma rectificărilor?

Nu am discutat subiectul rectificărilor la bugetul municipal 2020. Conform legii rectificările la buget pot fi efectuate după 1 iulie. La moment se acumulează propunerile. În situația existentă nu cred, că un anumit domeniu va avea de câștigat de pe urma rectificărilor. Va fi un succes pentru noi toți, dacă vom reuși la sfărșit de an să ieșim cu ceea ce ne-am propus inițial. Din păcate nu cunoaștem pe cât timp se va extinde situația epidemiologică.

 1. Aveți o activitate bogată, dar care este realizarea cu care vă mândriți în mod deosebit?

Realizările se realizează în timp.

Prietenii pe care ți i-ai făcut de-a lungul anilor și care te apreciază la justa ta valoare și nu ți-au întors nici o dată spatele – pot fi considerați o realizare.

Faptul că ai reușit să te cunoști pe tine însuși, că ai reușit să-ți refaci viața după fiecare lovitură, pe care ai primit-o de la soartă – poate fi considerată o realizare.

Pentru mine, cea mai mare realizare este familia mea: soția și cei trei copii. Și desigur părinții pe care îi am aproape de mine. Lângă ei mă simt cel mai fericit și mai împlinit om de pe pământ.

Realizările materiale oricând le poți pierde, dar ce ai în suflet acolo rămâne.

 1. Care povețe părintești vă servesc drept motto în activitate și în viață?

Părinții sunt un capitol special în viața mea. Ei sunt acei, care au stat la formarea mea, care mi-au dat “cei 7 ani de acasă”. În mare parte datorită lor sunt așa cum sunt astăzi.

Ambii sunt medici. Ambii și-au consacrat viața acestei nobile profesii. Ambii au realizări mari în domeniu: mama circa 30 de ani a condus o instituție medicală, iar tatăl este profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale. Sunt mândru de părinții mei!

Iar povața părintească, care îmi sevește drept motto este: “Nimic nu se face fără muncă, nimic nu se împlinește fără credință”.

 1. Urmează runda întrebărilor blitz. La următoarele întrebări trebuie să răspundeți cât mai scurt:

 Politica…

–  Înseamnă să faci ce trebuie și nu ceea ce vrei.

– Cea mai importantă calitate a unui om de omenie…

– Este să nu uite de unde a pornit.

– Cea mai importantă calitate a unui manager…

– Este să nu fie șef, ci parte a echipei.

– Chișinăul este…

– Cea de-a doua capitală a României.

– Dacă viața Dumneavoastră ar fi un film, cum s-ar numi?

Nu mi-am văzut niciodată viața ca un film și nu cred că am ceva care să fie imortalizat într-un film. Nu am încredere în cei care spun că viața lor este un film.

sursa: alocapitala.md

Copyright © 2019 Partidul Unității Naționale