Traian Basescu

“Eu vă propun Unirea! ”

Traian Băsescu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

30 June 2020

DOC // Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea PUN. Amenzile s-au redus de la 22 500 lei la 50 lei pentru persoanele fizice

DOC // Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea PUN. Amenzile s-au redus de la 22 500 lei...
Sursa foto: pun.md

Astăzi, 30 iunie 2020, Curtea Constituțională a pronunțat Hotărârea nr. 18 pentru controlul constituționalității prevederilor art. 761 alin. (1) Cod contravențional. Astfel, organul de jurisdicție constituțională a admis parțial sesizarea nr. 61a/2020 din 27 aprilie 2020 înaintată de către Președintele Partidul Unității Naționale, Octavian ȚÎCU, și a declarat ca fiind neconstituțional textul „de la 450” din art. 761 alin. (1) Cod contravențional.

Astfel, minimul amenzii prevăzut de această contravenție pentru persoanele fizice s-a redus de la 22 500 lei la 50 lei până ce cadrul legal va fi revăzut de către Parlamentul Republicii Moldova. În acest sens, Curtea a notat că agenții constatatori trebuie să demonstreze, iar instanțele de judecată trebuie să verifice în fiecare caz particular prin care acțiuni/omisiuni persoana a pus în pericol sănătatea publică.

Totodată, conform art. 475, alin. (1) lit. b) Cod contravențional, toate persoanele fizice care au fost sancționate în baza art. 761 alin. (1) Cod contravențional vor avea dreptul să înainteze o cerere de revizuire în fața instanței de judecată și să solicite instanțelor să verifice în fiecare caz particular prin care acțiuni/omisiuni persoana a pus în pericol sănătatea publică. Agenții constatatori și instanțele de judecată vor stabili amenda în funcție de circumstanțele concrete ale cazului.

Copyright © 2019 Partidul Unității Naționale