Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

27 November 2020

Octavian Ţîcu, despre proiectul de lege al PSRM: Este inadmisibil ca limba rusă să aibă statut special pe teritoriul Republicii Moldova

Este inadmisibil ca limba rusă să aibă statut special pe teritoriul Republicii Moldova în condiţiile în care aceasta nu este reprezentată din punct de vedere numeric de către o minoritate etnică, a declarat într-un briefing de presă Președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Ţîcu.

Octavian Ţîcu, despre proiectul de lege al PSRM: Este inadmisibil ca limba rusă să aibă statut sp...
Sursa foto: pun.md

Deputatul a menţionat că un eventual statut special al limbii ruse reprezintă un atentat la suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, 

„Orice stat unitar este, înainte de toate, stâpân pe repertoriul lingvistic dominant pe care îl are. 82% din populaţia Republicii Moldova vorbeşte limba română”, a menţionat deputatul, care a mai spus că limba rusă trebuie aşezată la locul potrivit, adică la cele 4 procente din populaţie care se declară de etnie rusă.

Octavian Ţîcu a precizat că, dacă Republica Moldova ar acţiona în baza Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, limba română este singura oficială în Republica Moldova.

„A doua etnie în Republica Moldova este cea ucraineană, cu 7%, iar pe locul 3 sunt găgăuzii cu 4,5%. Abia pe locul 4 este etnia rusă”, a spus deputatul.

Potrivit acestuia, viitorul Parlament îşi va asuma punerea în concordanţă a legislaţiei lingvistice a R. moldova cu cea europeană, asta însemnând limba română ca limbă oficială şi folosirea într-un context local al limbii găgăuze sau bulgare.

„În 2002, Republica Moldova a semnat Cartea Europeană a limbilor regionale sau minoritare, dar nu a ratificat acest tratat”, a mai spus Octavian Ţîcu.

sursa: TVR Moldova

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale