Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

17 March 2020

VIDEO // Octavian Țîcu: Stare de urgență instituită pentru 60 zile este doar o incercare de a anihila democrația și a-l pregăti pe Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale

VIDEO // Octavian Țîcu: Stare de urgență instituită pentru 60 zile este doar o incercare de a ani...
Sursa foto: pun.md

Președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, se arată indignat de durata cerută de Guvern pentru instituirea stării de urgență. Acesta a declarat că adevărata miză a guvernării PSRM-PDM nu este grija față de situația epidemiologică din țară, ci, de fapt, se urmărește mărirea împuternicirilor pentru noua coaliție cel puțin pentru următoarele două luni. Totodată, acesta a acuzat coaliția de faptul că au adoptat decizii ilegale în privința unor agenți economici pe parcursul zilei de ieri.

Într-un discurs de la tribuna Parlamentului, acesta a adresat și un mesaj ironic, prin care a felicitat socialiștii și democrații cu oficializarea relațiilor.

„Profit de ocazia să felicit colegii din Partidul Democrat cu mariaj. Sincer să vă spun, mi-ați depășit așteptările. Eu credeam că puteți numi guverne numai noaptea, dar voi puteți și în pandemie. Dacă în primul caz l-ați înscăunat pe Palhotniuc, acum ați făcut-o pentru Igor Nicolaevici. Așa că vă felicit din ot sufletul și vă doresc mult succes în căsătorie. Sper să fie la fel de scurtă ca și mariajul între ACUM și PSRM”

Deputatul a mai acuzat guvernarea că nu a decis amânarea alegerilor din circumscripția numărul 38, Hâncești, și au expus riscului de contaminare sute de alegători, în condițiile în care în mai multe localități s-au depistat focare. 

„Sigur, eu înțeleg că v-a pălit grija pentru popor și pentru pandemia care se întâmplă în țară. Dar întrebarea mea este: dar atunci când lucrurile au luat o întorsătură atât de gravă încât această stare de urgență trebuia să fie instituită cel puțin o săptămână în urmă, grija respectivă nu a fost din partea guvernării roș-albastre? Și dacă a fost această grijă, de ce într-un context al circumscripției 38 s-au făcut derogări de la legile care s-au adoptat din acest punct de vedere? De ce, spre exemplu, în Bălceana, unde se știa sigur că există pandemie, numărul a ajuns la 6 deja, 300 de oameni s-au dus la secția de votare? Voi atunci nu ați avut grijă de popor? De pandemie n-ați avut grijă? Sau să cărați oamenii cu autobuzele în secțiile de votare din Hâncești!”

Octavian Țîcu acuză guvernarea că, prin modificările pe care le cere, vrea, de fapt, să se bucure de mai multe atribuții în următoarele două luni. 

„Din punctul meu de vedere, lucrurile pe care le cere Guvernul la ora actuală sunt o intruziune în câmpul constituțional și în spatele modificărilor cerute de Guvern stă atribuirea unor împuterniciri suplimentare unui regim care a fost oficializat ieri. Vreau să vă spun că problema nu este în aceste derogări pe care le cere Guvernul, ci în perioada în care urmează să se aplice, pentru că starea de urgență s-a cerut pentru 60 de zile. Pentru ce 60 de zile de stare de urgență, în condițiile în care nicio țară din proximitate nu a aplicat mai mult de 30 de zile? În 60 de zile noi avem un spațiu constituțional total anihilat la discreția unei comisii care va face ce vrea? Eu doar articulez niște frici care există în societate”

Mai mult, președintele PUN le-a reproșat autoritățile faptul că și-au depășit atribuțiile atunci când au ordonat poliției să intervină în suspendarea activității unor afaceri încă de ieri, atunci când statul încă nu adoptase starea de urgență.

„Guvernul nu a venit cu un plan anticriză, spre exemplu. Cu un plan anticriză, cu un fond anticriză pentru populație, pentru întreprinderi, micul bussiness, pentru bussinesul care stă în genunchi și tremură, pentru că vine poliția, cum spunea și domnul Candu, și încalcă flagrant drepturile constituționale în condițiile în care prevederile stării de urgență nu erau aplicate. Și acum Guvernul vine cu cerințe care vor pentru 60 de zile să extindă și să excludă un text care, de fapt, denotă esența democrației, că „nu se adoptă, modifică sau abrogă legi organice ale legii electorale, precum și desfășurarea alegerilor autorităților publice locale și centrale, a referendumurilor locale”. Ce înseamnă asta? „...sau alte măsuri necesare”. Ce înseamnă „alte măsuri necesare”? Am venit să vă spun: preocuparea principală a guvernării a fost să amâne cât mai rapid crearea coaliției, ca ea, prin aceste derogări, să aibă împuterniciri timp de 60 de zile în care să anihileze posibilitatea funcționării unui regim democratic și pregătirea lui Igor Dodon pentru campania prezidențială. Asta este adevărata miză, pe care cetățenii RM ar trebui să le înțeleagă. Restul sunt foc de paie. Așteptăm ca Guvernul să vină cu măsuri concrete pentru depășirea crizei și nu atribuirea unor împuterniciri ilegale și anticonstituționale”

 

sursa: deschide.md

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale