Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

17 April 2020

Consilierul municipal PUN acuză Primăria Chișinău că ar favoriza un transportator local

Consilierul municipal PUN acuză Primăria Chișinău că ar favoriza un transportator local
Sursa foto: pun.md

Consilierul municipal PUN, Corneliu Pântea, susține că Primăria Chișinău favorizează un transportator auto și-i achită sume mai mari decât cele propuse de alți agenți economici. Într-o postare pe pagina sa de facebook, alesul local a publicat un document care demonstrează că, deși a primit oferte mai avantajoase pentru transportarea la serviciu a personalului medical implicat în lupta cu COVID-19, municipalitatea a ales să plătească companiei care a oferit un preț mai mare cu 2 lei pentru fiecare kilometru.

Pe 24 martie, Comisia Fondului de Rezervă a Primăriei Chișinău a alocat 500 mii lei pentru transportarea medicilor implicați în lupta cu COVID-19.

Pe 04.04.20, Primarul General Iv. Ceban, scrie pe pagina sa că, datorită acestei inițiative, circa 600 medici sunt asigurați zilnic cu transport, iar Primăria Chișinău cheltuie pe zi câte 12.000-13.000 lei pentru 1.600 km parcurși. Din aceste date reiese că prețul transportului este de 8 lei/km”, povestește Pântea.

Consilierul municipal din partea Partidului Unității Naționale susține că ceea ce l-a pus „în gardă” a fost faptul că transportarea medicilor este efectuată de o singură companie - SRL Afgbasvet. Pântea afirmă că a încercat să obțină o explicație de la autorități cu privire la acest fapt, dar și cu privire la prețul majorat al serviciilor, însă Direcția Transport i-a explicat că alți agenți economici nu ar fi dat curs acestei inițiative, iar o licitație în acest sens nu s-a desfășurat din lipsă de timp.

Pe data de 10.04.20, Primăria Chișinău a primit oferte de la 3 companii de transport care sunt disponibile să activeze pe aceste trasee cu doar 6 lei/km! (...) 2 lei la 1.600 km/zi = 3.200 lei/zi la 35 zile = 112 mii lei. Un fleac! Oare se merită de scris despre asta? Se merită. Pentru că, atunci când an după an ai deficit bugetar de circa 300 mln lei, fiecare leu contează. Atunci când funcționarii publici au venituri mizere, tot fiecare leu contează”, spune Pântea. 

Contactat de reporterii Deschide.MD, Oleg Alexa, președintele Asociației Transportatorilor, ne-a declarat că, de fapt, o ofertă verbală cu prețul de 6lei/km a fost propusă Direcției Transport cu mult înainte de a fi depusă o propunere în formă scrisă.

Aceste companii au efectuat curse gratuite timp de 5 zile. De fapt, credeam că va fi încheiat un contract ulterior și ei vor fi plătiți”, declară Alexa.

Mai mult, pentru a putea propune un preț mai avantajos Primăriei Chișinău, acesta a selectat transportatori locali, astfel încât kilometrii parcurși să fie mai puțini.

Am selectat companii locale, care fac parte din Asociația Transportatorilor. Agenții economici au elaborat oferte în funcție de kilometrii parcurși. Sunt medici care vin din Strășeni, Orhei etc., așa că noi am ales companii din aceste localități să efectueze cursele, astfel încât și prețul pentru servicii să fie mai mic”, ne-a explicat președintele Asociației.

Oleg Alexa susține că astăzi, în urma unei ședințe desfășurate în cadrul Direcției Sănătate, s-a decis ca transportatorii să prezinte ofertele finale pentru fiecare traseu separat, iar o hotărâre definitivă urmează să fie luată, cel mai probabil, mâine.

sursa: Deschide.md

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale