Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

15 March 2021

VIDEO // Octavian Țîcu // Discurs la funerariile maestrului Nicolae Dabija

VIDEO // Octavian Țîcu // Discurs la funerariile maestrului Nicolae Dabija
Sursa foto: pun.md

Îndurerată familie, prieteni, cetățeni ai R. Moldova și români de pretutindeni!

Nicolae Dabija a fost un Om care nu doar a scris istoria, dar și a făcut istoria. 

Eu sunt un Om care am crescut în spiritul acestei generații ai renașterii naționale, de la care am înțeles două lucruri: primul lucru, că trădarea întelectualilor este rămânerea în turnul de fildeș, în a cea a scrierii și a bibliotecii. 

Menirea noastră este să coborâm în popor și să ne asumăm destinele acestui neam care se întinde pe un spațiu de aproape jumătate de Europa și să-l ducem la finalitatea gândurilor și ideilor pe care le-au avut înaintașii noștri. 
Nicolae Dabija, împreună cu bădița Grig și ceilalți exponenți ai generației care au intrat în Parlamentul R. Moldova și în Sovietul Suprem al URSS, unde au dat bătălii grele pentru identitatea noastră românească, pentru limbă și pentru Independența care era atunci un deziderat în ochii lor, spre care urma să facem Reunirea. 

Asta am învățat și asta mi-am asumat și vă invit pe toți să înțelegem că marea moștenire a lui Nicolae Dabija și a generației sale este implicarea în această tranformare care să ne aducă spre Reîntregire.   
Ce am învățat de la Nicolae Dabija este că trebuie să învingem "ura de sine", ura de sine pe care maestrul o definea, o ură a moldovenilor față de tot ce-i românesc, o detestare a propriei ființe și un blestem al acestui pământ pe care a încercat să-l înfrunte Nicolae Dabija și întreaga generație pe care a reprezentat-o. 

Depășirea urei de sine, înseamnă, dragii mei, o condiție firească a tuturor celor care vorbesc limba română și se definesc români în acest spațiu, asta este marea lecție pe care o avem pentru acasă.

Și vine în viață un moment, în care lucrurile care se întâmplă în viața și în lumea asta, nu mai sunt interesante, iar colegii și camarazii cu care ai luptat și care te-au definit, sunt în altă lume și te așteaptă acolo pentru a veghea asupra acțiunilor pe care le avem noi de făcut. 
Să-i fie țărna ușoară și să-l pomenim ca un Om de o calitate excepțională. 

 

 

 

 

Centru de presă PUN

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale