Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

18 May 2020

Comunicatul Partidului Unității Naționale cu privire la Liceul „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat

Comunicatul Partidului Unității Naționale cu privire la Liceul „Mihai Eminescu” din municipiul Co...
Sursa foto: pun.md

Partidul Unității Naționale semnalează o atitudine discriminatorie a autorităților găgăuze față de un liceu românesc din orașul Comrat. Partidul Unității Naționale atrage atenția autorităților centrale și a opiniei publice asupra atitudinii tendențioase arătate de administrația locală din UTA Găgăuzia față de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Comrat, una din puținele instituții de învățământ cu predare în limba română din regiune.

PUN cere Adunării Populare să-și revadă decizia de a bloca construcția unui nou bloc de studii la Liceul „Mihai Eminescu”, prin neacordarea unei contribuții locale de 5,6 milioane de lei, în condițiile în care proiectul, în valoare totală de 20 de milioane de lei, este finanțat în proporție covârșitoare de Guvernul României. Credem că aleșii locali din UTA Găgăuzia trebuie să aibă, în procesul de distribuire a resurselor bugetare locale, o atitudine echitabilă față de toate instituțiile de învățământ care activează pe teritoriul autonomiei. Totodată, suntem de părere că ei trebuie să manifeste respect față de populația majoritară și față de România, care a făcut investiții majore în regiune în ultimii ani. Solicităm autorităților centrale să intervină pentru a se asigura că în autonomia găgăuză sunt respectate drepturile copiilor de a studia în limba oficială a Republicii Moldova, limba română.

Context

 În UTA Găgăuzia funcționează trei instituții de învățământ cu predare în limba română: Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat, Liceul „Luceafărul” din Vulcănești şi Liceul „Grigore Vieru” din satul Chioselia Rusă. Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat este cea mai importantă instituție de învățământ în limba română din UTA Găgăuzia. Instituția are nevoie de un nou bloc de studii pentru a răspunde numărului în creștere a cererilor de școlarizare în limba română. În prezent în Liceul „Mihai Eminescu” își fac studiile 476 de elevi. În lipsa unor spații didactice suplimentare, administrația liceului nu poate înmatricula noi elevi, ceea ce pune românii din regiune într-o situație evidentă de discriminare. Lipsa de cooperare a Adunării Populare zădărnicește un amplu proiect convenit anterior între România și Republica Moldova. În cadrul sub-proiectului „Lucrări de construcție a blocului de studii la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”” din municipiul Comrat, UTAG, a fost semnat Acordul de Grant între Instituția Publică „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” și beneficiarii sub-proiectului – Primăria municipiul Comrat şi Agenția de Implementare a sub-proiectului reprezentată de Svetlana Stoianov, directoarea instituției de învățământ. Sub-proiectul este finanțat în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României, conform Hotărârilor de Guvern nr. 436/2014 și nr. 487/2019.

18 mai 2020

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale