Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

13 April 2020

VIDEO // Declarația Partidului Unității Naționale privind situația din Republica Moldova

VIDEO // Declarația Partidului Unității Naționale privind situația din Republica Moldova
Sursa foto: pun.md

Criza politică, medicală, economică și socială provocată de Coronavirus este fără precedent în istoria umanității, pentru că are un impact global major, a cărui durată și efecte sunt dificil de estimat. Partidul Unității Naționale a avut diverse implicări publice și politice în actualul context dificil generat de pandemie, încercând să găsească un echilibru între critica față de măsurile întreprinse de guvernare, propunerile făcute pentru redresarea situației și încurajarea societății, prin diferite măsuri de susținere a medicilor, spitalelor și altor instituții sociale. Am demonstrat această moderație politică dintr-un gest de înțelegere și compromis, pentru a nu îngreuna guvernării eforturile de depășire a pandemiei,  deoarece prioritatea principală era și rămâne salvarea vieților omenești.

Constatăm cu regret, că atât în lupta contra pandemiei, cât și în spatele acestei bătălii, guvernarea PSRM-PDM, dar în mod explicit Președinte Igor Dodon și prim-ministrul Ion Chicu, au comis o serie de greșeli și s-au dedat la acțiuni unilaterale, înguste, promovând interese sectare politice și economice. Drept dovadă stau ultimele acțiuni ale guvernării, jocul de-a asumarea răspunderii de către Guvernul Chicu, în spatele căruia se află alte interese decât cele legate de pandemie, jocul de-a Curtea Constituțională și atacurile asupra opoziției, acțiuni care au compromis în ochii cetățenilor R. Moldova încrederea în capacitatea guvernării de a gestiona situația legată de pandemie. Lumea este panicată, medicii infectați, mass-media este redusă la tăcere, opoziția obstrucționată, mediul de afaceri îngenuncheat, cetățenii umiliți, Diaspora batjocorită și toate acestea pe un fundal de degradare zilnică a moralului societății.

Criza ne-a demonstrat, odată în plus, incapacitatea și nepregătirea R. Moldova de a răspunde adecvat provocărilor și de a-și proteja cetățenii. Această slăbiciune instituțională, care în scurt timp va atinge limitele sale de reacție și acțiune, poate provoca în curând un colaps social și umanitar. Prin urmare, PUN vine cu patru cerințe față de actuala guvernare, într-un efort comun de a preveni agravarea crizei politice, economice, sanitare și sociale în care ne aflăm:

  1. Clasa politică, dar în mod explicit guvernarea, trebuie să înceteze exploatarea pandemiei în scopuri electorale și politice. În jurul nostru mor zeci oameni și suferă de infectare alte sute, iar gândurile majorității politicienilor și a partidelor sunt la rating și la vizibilitatea publică. Nimeni nu-și poate asuma acum meritele luptei contra pandemiei, decât cei care stau în prima linie a stopării acestei pandemii - medicii și asistenții medicali, polițiștii, primarii și funcționarii din administrație - care prin sacrificiul propriu și expunere personală, compensează lipsa de pregătire a instituiților statului.
  2. Atacurile, remanierile și hărțuirile întreprinse de guvernare contra medicilor și angajaților din sistemul medical, care poartă greul acestui război contra pandemiei, trebuie să înceteze imediat; Medicii infectați trebuie tratați egal, indiferent de contextul infectării și dincolo de supozițiile rele sau imaginării ale guvernării. Guvernul trebuie să acceseze imediat toate resursele financiare existente pentru susținerea armatei medicale în acest război pandemic, prin dotarea cadrelor medicale cu echipamentele de protecție necesare, asigurarea cazării lor temporare în perioada pandemiei pentru a evita contaminarea membrilor familiilor lor, susținerea morală și psihologică, ș.a.
  3. Facem apel la stoparea hărțuirii  și amenințării primarilor și consilierilor PUN angajați în lupta pentru contracararea pandemiei. Ne solidarizăm cu primarul PUN al orașului Sângerei, dnul Arcadie Covaliov, care a fost sancționat pentru inițiative care au fost luate din dorința de a salva orașul și comunitatea de la răspândirea COVID – 19; Cerem imediat anularea procesului intentat contra lui A. Covaliov și considerăm acțiunile întreprinse împotriva sa drept un abuz al guvernării; Condamnăm atacurile fizice si verbale ale liderilor PD Nisporeni, Simion Stici și deputatului Vasile Bîtca contra consilierului raional PUN, dnul Iurie Cărbune, în cadrul ședinței Consiliului Raional Nisporeni din 10 aprilie. Solicităm organelor de drept să se sesizeze pe acest caz;
  4. Considerăm că la moment cea mai mare preocupare pentru cetățenii R. Moldova este stoparea răspândirii virusului. Din acest punct de vedere există o responsabilitate comună a guvernării și a cetățenilor, care trebuie să acționeze solidar pentru contracararea acestei provocări. Dincolo de componenta internă a prevenirii răspândirii, pe care o gestionează Comisia de Stări Excepționale și instituțiile abilitate, o provocare aparte, la care guvernarea n-are răspuns eficient este reîntoarcerea masivă a  cetățenilor moldoveni acasă. Inițiativele particulare sau egoismul partidelor politice nu trebuie să înlocuiască implicarea statului, care urmează în cel mai apropiat timp să elaboreze strategia de revenire, carantinare și integrare a Diasporei. Cerem tratarea cu demnitate și respect a cetățenilor noștri aflați în străinătate sau care doresc să se întoarcă acasă; este imperios necesară stoparea urgentă a tuturor formelor de discurs public și de acțiuni care să contrapună cetățenii din Diasporă celor rămași cu traiul permanent în Republica Moldova. În acest sens Guvernul este obligat să contribuie la diminuarea tensiunilor apărute în ultima perioadă și să asigure concordia socială și tratamentul egal al tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Într-un ultim efort de reconciliere politică și civilă, facem apel la guvernare – AJUNGE! Nu mai puneți răbdarea societății la încercare și tratați cu respect și seriozitate toate semnalele, fricile și lipsurile pe care le revendică cetățenii R. Moldova. Guvernarea trebuie să acționeze pentru popor și în folosul acestuia, dar nu să-i trateze ca dușmani. Criza umanitară în care ne-am pomenit nu trebuie să se transforme într-o criză de umanitate și omenie, pentru că dintr-o astfel de degradare nu va mai exista cale de întoarcere.

 

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale