Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

22 April 2020

VIDEO // Declarație Partidului Unității Naționale privind Acordul de împrumut dintre Federația Rusă și R. Moldova

Președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, a susținut o declarație de presă cu privire la Acordul de împrumut dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

VIDEO // Declarație Partidului Unității Naționale privind Acordul de împrumut dintre Federația Ru...
Sursa foto: pun.md

Declarație PUN privind Acordul de împrumut dintre Federația Rusă și R. Moldova

De la obținerea independenței, R. Moldova se află sub influența  continuă a Federației Rusă, manifestată inițial prin semnarea acordului de aderare la CSI, noua structură politică menită să ofere Rusiei un instrument de control asupra fostelor republici sovietice, apoi prin ocuparea militară a regiunilor de est și menținerea trupelor ruse pe teritoriul nostru, cât și prin diferitele forme de dominație politică, economică, mediatică și religioasă.

Această influență a sporit și mai mult în rezultatul aprofundării iresponsabile și nesăbuite a alianței dintre Blocul ACUM și PSRM după înlăturarea regimului lui Plahotniuc, iar în mod definitiv odată cu întărirea la guvernare a lui Igor Dodon și al Partidului Socialiștilor, prin complicitatea Partidului Democrat din Moldova.  Acest reviriment al influenței ruse s-a făcut prin îndepărtarea din politica moldovenească a partenerilor noștri tradiționali – România, Uniunea Europeană și Statele Unite – fapt care complică extrem de mult evoluția ulterioară a R. Moldova și pune în pericol viitorul său românesc și european.

Acordarea creditului rusesc de 200 milioane Euro pentru necesitățile bugetare ale R. Moldova este o nouă formă de întărire a influenței și dominației Federației Ruse asupra statului nostru. Prin negocierile și acceptarea condițiilor impuse, guvernarea PSRM – PDM a trădat interesele naționale ale R. Moldova, care prevăd menținerea cursului de integrare europeană, apropierea de România, Uniunea Europeană și Statele Unite. Acest fapt compromite eforturile întreprinse de guvernările anterioare de a menține R. Moldova în spiritul Acordului de Asociere cu UE pe care chiar reprezentanții PDM l-au semnat și ratificat în anul 2014.

Împrumutul întărește reperele de „transnistrizare” a R. Moldova și reprezintă o formă de expresie a războiului hibrid pe care Federația Rusă îl poartă împotriva noastră. De ce?

-    Prima tranșă de 100 milioane va fi transferată în termen de până la 30 zile din ziua intrării în vigoare a Acordului de credit, iar a doua tranșă de 100 milioane Euro va fi acordată nu mai târziu decât 31 octombrie 2020, adică în plină campanie electorală prezidențială pentru a-l avantaja pe Igor Dodon, omul Moscovei. Prin urmare este o intrusiune directă în afacerile interne și un amestec în procesul politic și electoral din R. Moldova;

-    Creditul urmează a fi achitat în termen de 10 ani a câte 20 de tranșe, rambursate la fiecare jumătate de an: pe data de 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an, iar data de rambursare a primei tranșe ar trebui să fie 15 martie 2021. Luând în considerare că R. Moldova va intra în criză economică majoră după pandemie, odată cu multiplele complicații generate de pandemie, asumarea unei asemenea obligații este inacceptabilă, deoarece probabilitatea că R. Moldova nu va putea achita tranșa este foarte mare. Iar penalitățile și consecințele prevăzute în articolele acordului creează o datorie imensă față de Rusia (pe lângă cea existentă din cauza Transnistriei); 

-    Prevederea în articolul 7.2 a unor obligații de stingere a datoriilor izvorâte din acordurile precedente cu Federația Rusă este nejustificată și abuzivă! Dacă sunt acorduri precedente cu Federația Rusă, relațiile în privința lor trebuie să fie guvernate doar de condițiile încheiate/aprobate prin acele acorduri. Altfel, este o tentativă de a crește artificial și criminal datoria externă a R. Moldova față de Rusia;

-    Rata dobânzii anuale de 2% face acest împrumut cea mai scumpă resursă creditară pe care R. Moldova o contactează. Spre exemplu, resursele creditare aprobate de FMI în sumă de 235 milioane Dolari vor fi mai ieftine și pentru o perioadă de 30 ani. Guvernarea Dodon n-a utilizat totalitatea instrumentelor politice, economice și diplomatice pentru a accesa mai ieftin credite în Occident, acționând cu premeditare pentru a spori influența Federației Ruse în R. Moldova.

-    Condițiile suspecte în care a fost aprobat și semnat acordul de împrumut, anunțat inițial oficial și cu fast de 500 milioane, apoi coborât la 200 milioane, denotă mai curând o nouă schemă de „spălare de bani”, decât un acord de împrumut inter-statal.

Luând în considerație clauzele draconice ale acordului de împrumut și starea de criză economică ca urmare a pandemiei, eventualitatea unui litigiu în cazul schimbării guvernării e foarte mare, iar lipsa clauzelor restrictive va crea impedimente majore pentru a putea ieși din acest acord. Acordul este o capcană care urmărește compromiterea viitorului nostru european și sporirea dependenței de Federația Rusă, pentru că orice guvernarea pro-europeană va deveni automat ostatică acestei înțelegeri cu Rusia.

În ultimă instanță, cel mai dramatic este faptul că atât achitarea dobânzilor, cât și eventualelor penalități pentru întârziere, vor cădea pe umerii cetățenilor R. Moldova. Partidul Unității nu va subscrie acestui acord și consideră semnarea sa o gravă eroare politică.

22.04.2020

 

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale