Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

14 April 2020

VIDEO // Declarația de presă a Partidului Unității Naționale pe tema dezinformării societății de către PSRM-PD și pe tema situației din presă

VIDEO // Declarația de presă a Partidului Unității Naționale pe tema dezinformării societății de ...
Sursa foto: pun.md

   Prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale, Vlad Țurcanu, a susținut, astăzi, 14 aprilie 2020, o declarație de presă pe tema dezinformării operate de la nivel guvernamental și pe tema situației din presă.

DECLARAȚIE DE PRESĂ

   Astăzi vrem să abordăm  două chestiuni de principiu. Una ține de dezinformarea societății de către guvernarea PSRM-PD, iar alta de mass-media.

   Am acordat o perioadă de grație guvernării, odată cu decretarea stării de urgență. Prioritățile erau atunci, sunt și acum, sănătatea publică și reducerea proporțiilor pandemiei. Specificul situației este de așa natură încât toate prerogativele aparțin autorităților. Societatea nu are de ales decât să se încreadă în autorități. Cu atât mai responsabile trebuie să fie acestea. Am văzut însă că socialiștii și partenerii lor de la PD nu au folosit conform destinației această acalmie politică. Ei nu doar că nu au sprijinit în îndeajuns profesioniștii din domeniul medical și din alte servicii de urgență în lupta cu pandemia, dar profită de superioritatea administrativă și informațională pe care o au pentru a se consolida din punct de vedere electoral.

   1. În condițiile speciale în care ne găsim, în stare de urgență, sub o amenințare reală de extindere a pandemiei de Covid-19, dezinformarea societății de către guvernarea exercitată de PSRM și PD nu numai că nu a încetat, dar a căpătat noi forme și noi proporții.

   Comunicarea publică de la cel mai înalt nivel este puternic ideologizată. Republica Moldova beneficiază de cel mai important sprijin din partea Uniunii Europene, cea mai recentă asistență fiind anunțată pe 9 aprilie, în sumă de 87 de milioane de euro, acordată de UE pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.  În plus, în ultimii 5 ani, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova peste 880 milioane de euro, inclusiv pentru sprijinirea și modernizarea sistemului de sănătate.  Fără acest ajutor, sistemul medical al Republicii Moldova ar fi făcut față mult mai greu provocărilor pandemiei COVID-19.

   În pofida acestui sprijin incontestabil, autoritățile încearcă să acrediteze ideea că Republica Moldova trebuie să fie recunoscătoare unor terți care s-au remarcat exclusiv prin acordarea de sprijin politic lui Igor Dodon. Partidul Unității Naționale condamnă declarațiile lui Igor Dodon conform cărora Uniunea Europeană nu ar fi sprijinit Republica Moldova în lupta cu pandemia. Această afirmație este nu doar falsă dar ea se încadrează în ciclul dezinformărilor lansate de Federația Rusă la adresa Uniunii Europene. Prin aceste afirmații Igor Dodon confirmă statiutul său de cutie de rezonanță a propagandei și dezinformărilor Federației Ruse.

   Îi solicităm, cel puțin, să-și ceară scuze cetățenilor europeni din ale căror impozite Republica Moldova a fost atât de mult ajutată.

   Trebuie să reținem cu toții că colapsul instituțional al R. Moldova în lupta contra pandemiei de coronavirus s-a datorat izolării internaționale a statului. Guvernarea PSRM, iar de curând PSRM-PDM, a izolat din punct de vedere internațional R. Moldova, în mod special de România, Uniunea Europeană și Statele Unite. Acest fapt n-a permis atragerea la timp a finanțărilor occidentale, care ar fi întărit reperele de rezistență instituțională contra pandemiei și crizei economice pe care aceasta a generat-o.

   Accesarea cât mai grabnică a resurselor oferite de partenerii occidentali atât pentru combaterea epidemiei, cât și pentru sprijinirea sectoarelor economiei afectate de starea de urgență și epidemie este o necesitate stringentă și urgentă. Cerem informarea corectă a cetățenilor R. Moldova și prezentarea reală a situației existente; Încetarea manipulării geopolitice, prin accentuarea suportului din partea Rusiei și Chinei, și diminuarea sau ascunderea informațiilor privind susținerea Uniunii Europene, Statelor Unite și României; Publicarea urgentă a sumelor alocate de partenerii noștri externi în lupta contra pandemiei.

   2. Am avut parte, în aceste săptămâni de pandemie, de propuneri „originale” din partea unor oameni învestiți cu funcția de a proteja interesele publice și libertățile fundamentale, pe care ei, dimpotrivă, le subminează. Pe lângă inițiativa primitivă a președintelui Consiliului Audiovizualului, care încercase în mod arbitrar să introducă cenzura la radio și televiziune, am reținut o amenințare de aceeași factură, cu dosare penale, din partea lui Igor Dodon la adresa jurnaliștilor și a instituțiilor de presă. Tocmai el, care și-a făcut un renume din distribuirea de informații false și agresive față de competitorii săi politici, s-a găsit să reclame fake-news-urile. Este evident că asemenea abuzuri au scopul să timoreze presa indepdententă și, ceea ce e și mai grav, să instige procurorii împotriva jurnaliștilor corecți, dar indezirabili din punctul de vedere al autorităților.

   Pe acest fundal a degradat instituția publică națională „Teleradio Moldova”, care mai are puțin și devine o portavoce exclusivă a guvernării. Socialiștii reduc la net, prin presiunile pe care le exercită asupra raioteleviziunii publice, eforturile financiare și logistice ale partenerilor noștri internaționali de a transofrma această instituție în una onorabilă, care să reprezinte grupurile sociale și societatea în ansamblul său, nu interese politice de grup și autoritățile politice. Cred că se impune de urgență, în aceste condiții de urgență medicală, și o monitorizare editorială și economică a companiei „Teleradio Moldova”, pentru a se certifica desprinderea acesteia de standardele profesionale general recunoscute.

   Solicităm respectuos partenerilor noștri occidentali să sprijine acest demers important pentru echilibrul informațional din Republica Moldova.

 

14 aprilie 2020

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale