Octavian Țîcu

“PUNe umărul la Unire! ”

Octavian Țîcu

Doresti să faci parte din echipă?

- Vino şi tu alături de noi!

08 June 2020

VIDEO // Partidul Unității Naționale cere oprirea acțiunii de instalare la Bălți a unui monument consacrat grănicerilor sovietici

VIDEO // Partidul Unității Naționale cere oprirea acțiunii de instalare la Bălți a unui monument ...
Sursa foto: pun.md

Comunicat de presă

Partidul Unității Naționale solicită autorităților locale din orașul Bălți să renunțe la intenția de instalare a unui memorial de elogiere a grănicerilor sovietici. Acțiunea, concepută ca una de intimidare a etnicilor români din Republica Moldova, a fost declanșată fără dezbateri publice, fără avizul consiliului urbanistic și fără aprobarea Consiliului municipal.

Președintele PUN, Octavian Țîcu, a declarat într-un briefing organizat pe această temă că decizia autorităților din Bălți este contrară adevărului istoric și sfidătoare la adresa societății.

„Trupele de grăniceri au fost o ramură a armatei sovietice subordonată NKDV-ului, apoi KGB-ului, care dupa 28 iunie 1940, a „apărat” Basarabia de România. Nu există nici o relație de cauzalitate între domnitorul Ștefan cel Mare, invocat în inscripția concepută de edilii de la Bălți, și grănicerii sovietici. De-a lungul perioadei sovietice, „eroismul” grănicerilor sovietici s-a manifestat în două situații: (a) 22 iunie 1941 – când s-au opus eliberării Basarabiei de către Armata Română; (b) cind timp de peste 50 de ani au „apărat” frontiera RSSM/URSS de România, adică i-au separat de Români de Români, sau pe moldoveni de moldoveni”.

PUN îndeamnă membrii Asociației grănicerilor din Republica Moldova să nu să se lase dezinformați şi manipulați de propaganda viceprimarului de Bălți, Nicolae Grigorișin, care, în căutare de PR politic pre-electoral, agită artificial spiritele în localitate și îi destabilizează emoțional pe locuitorii municipiului Bălți. 

De asemenea, PUN cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, prin comisia sa de specialitate, să investigheze acest caz și să dea o apreciere carcaterului acestui monument.

Copyright © 2021 Partidul Unității Naționale